Ulkoluodoilla Jaakko Ruola

Aallonharjalla

Aallonharjalla-blogissa asiantuntijamme tulkitsevat Saaristomeren tilaa ja siihen liittyviä muutoksia.

Toimituskunta:

Päätoimittaja: Saaristomeren Suojelurahaston toiminnanjohtaja, FT, Tove Holm.Aallonharjalla

20.12.2017 10.26

Uusia tuulia Saaristomeren Suojelurahastossa

Torstaina 21.12. on talvipäivänseisaus, jolloin päivät rupeavat pitenemään. Saaristomerelle pimeys tarkoittaa, että aktiviteetit meressä ja maan päällä rauhoittuvat kerätäkseen voimia tulevaan kasvukauteen. Myös Saaristomeren Suojelurahasto valmistautuu tulevaan vuoteen.

Olen aloittanut uutena toiminnanjohtajana joulukuun alusta ja siitä asti tutustunut Rahaston kattavaan toimintaan.  Voit myös itse seurata toimintaamme uutistemme kautta, jossa esimerkiksi kerromme uudesta vesiensuojelukosteikosta Somerolla ja yhteistyöstämme Turku Jazz Festivalin kanssa. Ensimmäisenä työpäivänäni, 1.12, Turun yliopisto järjesti Saaristomeri-seminaarin. Jollet ollut mukana, voit katsoa videokoosteen seminaarista, jossa Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen, Itämeri-suurlähettiläs Erja Tikka ja Saaristomeri-viestintähankkeen vastaava Jaakko Ruola kertovat toimenpiteistä Saaristomeren hyväksi ja miltä meren tulevaisuus näyttää.
IMG_20171212_154638(1)
Symbiosis veistos joulukuussa 2018. Kuva: Tove Holm

Tärkeimpänä uutisena haluan kertoa, että Saaristomeren Suojelurahasto on saanut uuden rahankeräysluvan. Varoja voi taas lahjoittaa sekä suoraan Rahastolle että Symbiosis-lahjoituskanavan kautta. Lahjoituksesi käytetään Saaristomeren tilan parantamiseen tähtääviin konkreettisiin toimenpiteisiin, kuten vesiensuojeluhankkeisiin ja asennekasvatukseen. Voit lahjoittaa sekä varoja että arvoesineitä.

Itselleni Saaristomeri on hyvin rakas. Lapsuuteni kesät olen viettänyt saarella Houtskarissa, minne vanhempani rakensivat mökin 1960-luvulla. Sain hyviä ystäviä, jotka houkuttelivat minut vierailemaan Saaristomerellä ympärivuotisesti. Lukioaikana osallistuin kursseille, jotka käsittelivät Itämeren suojelua. Hakeuduin ympäristöbiologian opintoihin, koska minua kiinnosti nimenomaan saariston ja Itämeren suojelu. Nuorina aikuisina vietimme paljon aikaa mieheni kanssa Nötön saaristossa, kun toimimme pari kesää Nötö Handelin kauppiaina.

Valmistuttuani biologiksi olen työskennellyt tähänastisen työurani aikana kestävän kehityksen koulutuksen edistämiseksi eri koulutusasteilla. Olen myös toteuttanut laatu- ja ympäristöjärjestelmiä. Itämeren alueella olen koordinoinut useita kansainvälisiä kestävän kehityksen korkeakouluverkostohankkeita. Vuonna 2014 väittelin ympäristötieteestä. Väitöskirjani oli poikkitieteellinen toimintatutkimus kestävän kehityksen koulutuksesta ja laadunhallinnasta, johon osallistui 11 korkeakoulua Ruotsista, Suomesta ja Tanskasta.

Viimeisinä vuosina olen muun muassa työskennellyt Pohjoismaisen kestävän kehityksen aikuistäydennyskoulutuksen kanssa. Koulutuksessa tutustuttiin miten voi edistää kestävää kehitystä, sekä teorian että käytännön kautta. Käytännön esimerkit olivat eri sektoreilta ja –aloilta, esimerkiksi yrityksistä, yhdistyksistä ja koulutuksista. Kyseessä oli vuoden kestäviä koulutuskokonaisuuksia, joiden aikana osallistujat vierailivat neljässä eri Pohjoismaassa lähijaksoilla. Osallistujat toteuttivat kurssin aikana omaan työhönsä liittyvän kestävän kehityksen projektin. Heidän toteuttamien hankkeiden kautta opin, miten lähiyhteisön voi sisällyttää hankkeiden toteuttamiseen.

15621721_1163088987071585_4504390286471471894_n
Saaristomeri joulukuussa 2018. Kuva: Tove Holm

Kun minulle nyt avautui mahdollisuus työskennellä Saaristomeren hyväksi, otin sen innolla ja kiitollisuudella vastaan. Teen tätä työtä koko sydämelläni. Aion tehdä kaikkeni, että mahdollisimman monta laadukasta Saaristomeren tilan parantamiseen keskittyvää hanketta toteutuu.  

Viime viikolla tapasin Saaristomeren Suojelurahaston useita hanketoimijoita ja olen todella otettu kaikesta toiminnasta, jota on tehty ja myös parasta aikaa tehdään Saaristomeren tilan parantamiseksi. Saaristomeren puolesta kiitän kaikesta tästä työstä ja nyt kutsun myös sinut mukaan toimintaan!

Itse näen uutena mahdollisuutena yhteistyö meriteollisuuden ja -matkailun kanssa, unohtamatta Saaristomeren Suojelurahaston aiempia yhteistöitä ja painotuksia. 13.12. osallistuin Suomen meripolitiikan kehittämiseminaariin, jossa ilokseni huomasin että puhujat painottivat ympäristösuojelun hyödyn taloudelliselle kasvulle sekä elinkeino- ja ympäristöpolitiikan yhteensovittamisen tärkeyttä. Meriklusteri on iso toimija Saaristomerellä, joka tulee kasvamaan rakenteilla olevan meri- ja valmistavan teollisuuden yritys- ja innovaatiotoiminnan ympäristön kautta. Tulevan Blue Industry Parkin ympäristöystävällisyys on tarkoitus varmistua modernilla tekniikalla ja älykkäillä ratkaisuilla.

Toimitko Saaristomerellä tai sen valuma-alueella? Onko sinulla vesiensuojelutoimintaa tai haluaisitko rahoittaa sellaista? Ota yhteyttä! Meidän kauttamme yhdistyksesi tai yrityksesi voi vaikuttaa paikallisesti. Olemme ketterä toimija ja taustallamme on alueen paras vesiensuojeluosaaminen hoitokuntamme kautta, jonka asiantuntijuus esitellään tässä blogissa ensi vuoden aikana. Yhdessä voimme järjestää kampanjan tai tapahtuman asiakkaillenne, jäsenillenne tai sidosryhmillenne.

Viikonloppuna toin kotiin joulukuusen, perinteiseltä

IMG_20171220_130536_833
Tove Holm. Kuva: Dan Holm
joulukuusen hakureissulta vanhempieni mailta. Päällimmäisenä mieleeni jäi Saaristomeren rauhallisuus ja kauneus. Lintuja ei ollut paljon – näin vain pari varista ja joutsenta näin. Nisäkkäistä näin valkohäntäpeuroja ja vieläpä supikoirien jätöksiä. Punkkeihin en onneksi törmännyt, enkä itseasiassa muihinkaan hyönteisiin. Itäinen tuuli oli niin voimakas, ettemme voineet lähteä kalaan, mutta se ei haittaa koska minulla on aikaisemmalta reissulta pakkasessa siika, jonka aion graavata jouluksi. Kalastamisen sijaan teimme tällä reissulla vähän metsänhoitotöitä.

Saaristomeren Suojelurahaston tavoitteena on, että meillä kaikilla on jatkossakin mahdollisuus ihmisen ja luonnon positiiviseen vuorovaikutukseen. Jatkakaamme siis tärkeää työtämme!

Ole mukana muutosaallossa - ole aallontekijä!


Tove Holm, toiminnanjohtaja

Saaristomeren Suojelurahasto

 

Seuraa meitä somessa: Facebook, Twitter ja Instagram.


Palaa otsikoihin