Aspö Jaakko Ruola

Uutiset

Ajankohtaista meiltä ja Saaristomeren suojelusta

27.6.2014 12.18

Ensimmäiset nimet Symbiosis-veistokseen

Stefan Lindfors aloittaa Symbiosis-teoksen toisen vaiheen luomisen.

 
2. Stefan Lindfors
Taiteilija Stefan Lindfors päättää jokaisen nimilaatan paikan. Kuva: Forum Marinum -säätiö / Maija Joro
Tänään, 27.6.2014, taiteilija Stefan Lindfors aloittaa Symbiosis-veistoksen pinnan hitsaamisen lahjoittajien nimilaatoista. Symbiosikseen on myyty neljässä viikossa yli 300 nimilaattaa. Niistä on kertynyt tähän mennessä noin 40 000 euron tuotto. Tavoite on koota 250 000 euroa, joka syntyy noin 3 500 laatan myynnistä. Jokaisen lahjoittajan teko on paljon hänen teräslaattansa kokoa suurempi: se kertoo luottamuksesta meremme pelastumiseen.


Stefan Lindforsin Symbiosis-veistos on Saaristomeren suojelua kaipaavien ja siitä hyötyvien esitys. Symbiosis on lintu-kala-meri -symbioosi: vesilinnusta kasvaa kala ja kalasta lintu ja kummatkin ovat meren kanssa yhtä. Nimi Symbiosis merkitsee yhteiseloa ja keskinäistä vuorovaikutusta, josta hyötyvät kaikki osapuolet.

Symbiosiksen pinta on haponkestävää terästä. Sen päälle, ”linnun suliksi, kalan suomuiksi ja meren kimallukseksi” kiinnitetään toiset teräslaatat, joihin merkitään lahjoittajien nimet ja tunnukset. Massiivisen Symbiosiksen mitat ovat 8 x 4,5 x 2,5 metriä (pituus x leveys x korkeus).

- Lähtöajatukseni Symbiosiksessa on ravistaa ihmiset ja yhteisöt tajuamaan, millainen herkkä jääkauden lahja meillä on varjeltavana. Meillä on kotinurkilla 40 000 saaren mailmanluokan aarre, Unescon biosfäärialue, josta jokainen voi nauttia omalla tavallaan. Meidän on lopetettava saastan syöttäminen mukavuussyistä mereen ja autettava tosissamme meren puhdistamista. Symbiosis on minun lahjoituspanokseni Saaristomeren suojeluun ja nyt haastan muut ikuistamaan nimensä veistoksen pinnaksi, kertoo Stefan Lindfors motiiveistaan.

- Lopullisen pintanahan luominen nimistä Symbiosikseen on taiteellinen prosessi siinä kuin itse teoksen pohjan muovaaminen. Lahjoittajien nimilaattoja on viittä ero kokoa ja tyyliä ja kiinnityspinta on plastinen, ei mikään seinä. Nimilaattojen asetteleminen eläväksi ja kasvavaksi kokonaisuudeksi on luova tapahtuma, jonka osana on jokainen nimi. Nimilaatat eivät ole tavallista rosteria vaan haponkestävää terästä. Teen tässä kestävää taidetta, toivottavasti sadoiksi vuosiksi. Symbiosis kyllä elää kauemmin kuin minä ja muut sen lahjoittajat, toivottavasti ei kuitenkaan kauemmin kuin Saaristomeremme. Uskon, että Symbiosiksen elinkaaren jossain vaiheessa saadaan taas nauttia puhtaasta Saaristomerestä, mieluummin ennemmin kuin myöhemmin, Lindfors sanoo.


Symbiosikseen voi ikuistaa nimen monien sukupolvien luettavaksi

Nimilaattoja myydään niin kauan kuin Symbiosiksessa riittää kiinityspintaa. Symbiosiksen nimilaatoista on yksityishenkilöille tarkoitettu Aava 75 € ja Ulappa 250 €, yrityksille ja yhteisöille Maininki 1 000 €, Tyrsky 2 500 € ja Hyöky 5 000 €. Laattoja on satavana verkkokaupoista suojelemerta.fi sekä skyddahavet.fi. Turussa ja Raisiossa laattoja välittävät myös Citymarketit, Prismat, Sokos Wiklund ja Forum Marinumin museokauppa.

- Symbiosis-kampanja on ollut sarja onnenpotkuja Saaristomerelle Stefan Lindforsin suunnittelulahjoituksesta lähtien. Näitä ovat Outokummun teräslahjoitus, monet materiaalien työstäjien ja kuljetusliikkeiden lahjoitukset, mainostoimisto KMG Turku Oy:n, mediatalojen sekä kirjapainojen lahjoitukset kampanjan julkistamisessa ja uusimpana Mesekon Oy:n hitsauslahjoitus pintalaattojen kiinnittämiseksi. Symbiosiksen rakennuslupakin saatiin pikavauhtia, kertoo Saaristomeren Suojelurahaston kampanjajohtaja Kristian Miettinen.

Saaristomeren ystävät ovat ottaneet omakseen Symbiosiksen ja nimilaattojen hankkimisen siihen. Laattoja hankitaan itselle ja lahjaksi, rakkaimmalle, omille ja kummilapsille, edesmenneen muistoksi, omalle veneelle, merkkipäivän, parisuhteen ja saavutuksen kunniaksi, kalastuskunnalle ja firmoille. Varmistukseksi voi hankkia laatasta kaksoiskappaleen, vaikka mökin seinään tai veneeseen.


Pääministerit paljastivat Symbiosiksen - lopulliseen sijoituspaikkaan elokuussa

Symbiosiksen paljastivat Suomen ja Viron pääministerit Jyrki Katainen ja Taavi Rõivas Turun Itämeriviikon aikana 3.6.2014. Paljastuspaikastaan Forum Marinumista Symbiosis kuljetetaan
purjelaivojen Gangut-regatan päättymisen jälkeen lopulliseen sijoituspaikkaansa Aurajoen ja Saaristomeren yhtymäkohtaan, Korppolaismäen Maununtyttärenpuistoon, Kaarle Knutinpojan rantatien tuntumaan.
Lisätietoja:

Taiteilija Stefan Lindfors, puh. 0400 604 400
Saaristomeren Suojelurahaston toiminnanjohtaja Salla-Maria Lauttamäki, puh. 040 556 5426
Saaristomeren Suojelurahaston kampanjajohtaja Kristian Miettinen, puh. 0400 225 855
Saaristomeren Suojelurahasto on saanut Stefan Lindforsilta ja Symbiosis-kampanjan mahdollistajilta näyttävän lahjoituksen: Symbiosis-monumentin. Teoksella ja kampanjalla kiinnitetään huomio ravinnekuormasta kärsivän kansallisaarteemme huonoon tilaan ja kootaan varoja sairastavan Saaristomeren suojelutoimiin. Symbiosiksen pinnaksi kiinnitetään lahjoittajien nimillä varustetut laatat merkiksi yhteisestä suojelusitoumuksesta. Nimilaattoja myydään yksityishenkilöille, yrityksille ja yhteisöille.symbiosis logo
Palaa otsikoihin