Aspö Jaakko Ruola

Uutiset

Ajankohtaista meiltä ja Saaristomeren suojelusta

20.11.2018 9.16

Itämeren ja Saaristomeren suojelun edistäminen mukana Linnan juhlissa

Tasavallan presidentin kanslian mukaan itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton teemana on tänä vuonna ympäristö. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat kutsuneet vastaanotolle niin pieniä kuin suuria ilmasto- ja ympäristötekoja tehneitä suomalaisia.

Kutsuttujen joukossa ovat Itämerihaasteen Helsingin koordinaattori Lotta Ruokanen ja Itämerihaasteen Turun koordinaattori ja Saaristomeren Suojelurahaston toiminnanjohtaja Tove Holm.

Helsingin ja Turun kaupunginhallitukset päättivät lokakuussa jatkaa yhteistä Itämeri-toimenpideohjelmaa ja Itämerihaaste-verkostoaloitteen kautta vuosille 2019–2023. Kolmas toimenpideohjelma julkistettiin valtakunnallisessa seminaarissa Turussa 8.11.2018, jossa myös palkittiin Itämerihaasteen verkostokumppaneita vuosien varrelta.

- Kaupunkien kaikkien toimialojen yhteistyö ja tärkeiden sidosryhmien kuten yritysten, yhdistysten, oppilaitosten, tutkimuslaitosten ja asukkaiden kanssa yhdessä toimiminen on keskeisen tärkeää. Hyödynnämme synergioita mm. ilmastonmuutoksen hillinnän ja kiertotalouden sitoumustemme sekä vesiensuojelun tavoitteiden välillä, Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori ja Turun kaupunkin kaupunginjohtaja Minna Arve kirjoittavat ohjelman julkilausumassa.

Ympäristöarvot ohjenuorana myös juhliin valmistautumisessa

Sekä Ruokanen että Holm tekevät juhlavalmisteluissa yhteistyötä muotisuunnittelija Anne-Mari Pahkalan, Vaatelainaamo Vaatepuun ja Sirokorun kanssa, ja kaikkien valintojen arvoina näkyy kiertotalous.

Anne-Mari Pahkalan pukuja on nähty Linnan juhlissa jo useina vuosina. Luonnonmateriaalien ja muiden laadukkaiden materiaalien lisäksi hän käyttää mm. merestä kerätyistä muovipulloista valmistettua kierrätysmateriaalia, joka on uudistuotantona valmistettu. Vaatepuu on 2013 perustettu, voimakkaasti kehittyvä Suomen ainoa vaatelainaamoketju.

- Vaatekirjasto-sana kuvaa osuvasti toimintaideologiaa, kertoo yrittäjä Soile-Maria Linnemäki. Pahkala ja Linnemäki ovat viime vuonna kehittäneet aivan uudenlaisen yhteistyömallin jossa uniikkiasut siirtyvät juhlien jälkeen Vaatepuun jäsenistön lainattaviksi.

Tomi Hyvärinen ja Tiina Lundén Sirokorusta lainaavat Ruokaselle ja Holmille korut juhlaan. Holmin yllä nähtävät Freezing February -korut kuuluvat Sirokorun Vintage Collection -kokoelmaan, joka juhlistaa Sirokorun 60-vuotista taipaletta. Ruokasen kantamat korut kuuluvat Veden välke -nimiseen sarjaan. Molempien korut on suunnitellut Sirokorun perustaja Matti Hyvärinen, joka on myös kehittänyt koruissa käytetyn myrkyttömän ja päästöttömän EcoAct -hopean. Ympäristöystävällinen ja korkeapitoinen EcoAct hopealejeerinki valmistetaan kierrätyshopeasta.

Holmin hiukset laittaa juhlakuntoon kampaaja Eeva Viinamäki Hemmotteluhuone Sinulle kampaamosta, joka on Turussa sijaitseva ekologinen parturi-kampaamo ja kauneushoitola. Ruokanen käyttää helsinkiläistä ekosalonki ja hiushoitola Hiusgalleriaa, josta Emma Kivimäki tekee kampauksen.

Julkistamme 6.12. lisää tietoa puvuista ja koruista.

Lisätietoja:

Tove Holm, p. 040 556 5426, tove.holm@centrumbalticum.org

Lotta Ruokanen, p. 040 334 7078, lotta.ruokanen@hel.fi 


Lisätietoa Saaristomeren Suojelurahaston ja Sirokorun aiemmasta yhteistyöstä löytyy täältä: http://www.saaristomerensuojelurahasto.fi/ssr/meista/uutiset/sirokoru_tuottaa_ymparistoystavallisia_koruja_saaristomeren_hyvaksi.5329.news


Palaa otsikoihin