Aspö Jaakko Ruola

Uutiset

Ajankohtaista meiltä ja Saaristomeren suojelusta

6.12.2018 8.00

Merensuojelu näkyy Linnan juhlissa myös käytännössä

Tasavallan presidentin kanslian mukaan itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton teemana on tänä vuonna ympäristö. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat kutsuneet vastaanotolle suomalaisia jotka edistävät kestävää kehitystä ja ympäristösuojelua. Kutsuttujen joukossa ovat Saaristomeren Suojelurahaston toiminnanjohtaja ja Itämerihaasteen Turun koordinaattori Tove Holm ja Itämerihaasteen Helsingin koordinaattori Lotta Ruokanen

Ympäristöarvot ohjenuorana juhliin valmistautumisessa

Sekä Ruokanen että Holm tekevät juhlavalmisteluissa yhteistyötä muotisuunnittelija Anne-Mari Pahkalan, Vaatelainaamo Vaatepuun ja Sirokorun kanssa, ja kaikkien valintojen arvoina näkyy kiertotalous. ”Uniikkiasut ovat osa muotitaiteilija Pahkalan ja Vaatelainaamo Vaatepuun ainutlaatuista designer-yhteistyötä, jollaista ei ennen heitä Suomessa koskaan ole tehty”, kertoo Pahkala.

Anne-Mari Pahkalan pukuja on nähty Linnan juhlissa jo useina vuosina. ”Holmin uniikkiasu on meren sininen, klassinen, hieman vintage-henkinen ilta-asu, joka on valmistettu merien muovijätteestä valmistetusta uusiokierrätysmateriaalista. Kiertotalouden edistämistyöstä palkitun yrittäjän ja merien ja luonnon tilaankin kantaa ottaneen muotitaiteilijan yhteistyö on omiaan edustamaan Holmin arvomaailmaa itsenäisyyspäivänämme Presidentin linnan juhlassa”, kertoo Pahkala. Itämerihaasteen koordinaattori Ruokasen asussa näkyy Pahkalan kädenjäljelle ominainen minimalistinen veistoksellisuus. ”Asun hieman joustava sekoitekangas on laadukasta ja ylellistä. Asun materiaalin ominaisuuksissa ja designissa huomioitiin monikäyttöisyys ja monipuolinen jatkokäyttö Vaatepuun kautta”, toteaa Pahkala.

Vaatepuu on 2013 perustettu, voimakkaasti kehittyvä Suomen ainoa vaatelainaamoketju. ”Vaatekirjasto-sana kuvaa osuvasti toimintaideologiaamme”, kertoo yrittäjä Soile-Maria Linnemäki. Pahkala ja Linnemäki ovat viime vuonna kehittäneet aivan uudenlaisen yhteistyömallin, jossa uniikkiasut siirtyvät juhlien jälkeen Vaatepuun jäsenistön lainattaviksi – jonne sekä Holmin että Ruokasen asutkin päätyvät.

Tomi Hyvärinen ja Tiina Lundén Sirokorusta lainaavat Ruokaselle ja Holmille korut juhlaan. Holmin yllä nähtävät Freezing February -korut kuuluvat Sirokorun Vintage Collection -kokoelmaan, joka juhlistaa Sirokorun 60-vuotista taivalta. Ruokasen kantamat korut kuuluvat Veden välke -nimiseen sarjaan. Molempien korut on suunnitellut Sirokorun perustaja Matti Hyvärinen, joka on myös kehittänyt koruissa käytetyn myrkyttömän ja päästöttömän EcoAct -hopean. Ympäristöystävällinen ja korkeapitoinen EcoAct-hopealejeerinki valmistetaan kierrätyshopeasta.

Sirokoru on lahjoittanut Holmin pitämät korut, jotka huutokaupataan Saaristomeren Suojelurahaston facebook-sivulla @saaristomerensuojelurahasto. Huutokauppa avataan tänään 6.12 ja se sulkeutuu maanantaina 17.12 kello 10.00.

Holmin hiukset laittaa juhlakuntoon kampaaja Eeva Viinamäki Hemmotteluhuone Sinulle kampaamosta, joka on Turussa sijaitseva ekologinen parturi-kampaamo ja kauneushoitola. Ruokanen käyttää helsinkiläistä ekosalonki ja hiushoitola Hiusgalleriaa, josta Emma Kivimäki tekee kampauksen.

Lisätietoja:                                                          

Tove Holm, 040 556 5426, tove.holm@centrumbalticum.org, Lotta Ruokanen, 040 334 7078, lotta.ruokanen@hel.fi 

www.itamerihaaste.net, www.saaristomerensuojelurahasto.fi


Palaa otsikoihin