Aspö Jaakko Ruola

Uutiset

Ajankohtaista meiltä ja Saaristomeren suojelusta

19.10.2018 10.48

Sukeltajaliiton ympäristöpalkinto vuonna 2018 Turkuun Aurajoen siivoustempaus sukeltaen -tapahtumalle

Aurajoen perinteikäs siivoustempaus on toteutettu säännöllisesti jo yli 25 vuoden ajan. Tapahtuma on osa Turun päivän ohjelmaa, se tavoittaa suuren yleisön ja toimii samalla myös ympäristökasvattajana.

Jokavuotisen tapahtuman tarkoituksena on muistuttaa, että Aurajoki ei saa olla kaatopaikka vaan vaalimisen arvoinen kulttuurijoki kaupungin sydämessä. Samalla halutaan kiinnittää huomiota siihen, että roskaaminen aiheuttaa ympäristöhaittojen lisäksi turhaa siivoustyötä ja kustannuksia.

Vapaaehtoiset sukeltajat sukeltavat sameasta jokivedestä kaikkea mahdollista sinne heitettyä romua. Aiempina vuosina joen uumenista on löytynyt muun muassa lähes 1000 polkupyörää, puistonpenkkejä, liikennemerkkejä, kännyköitä, ostoskärryjä sekä lukemattomat määrät pulloja ja juomatölkkejä. Rannalle nostetut romut lajitellaan ja toimitetaan kierrätykseen.

Vuoden 2018 tapahtuma järjestettiin Turun päivänä 16.9. ja tapahtuman järjestäjänä toimivat Turun seudun sukeltajat, Aurajokisäätiö, DG-Diving Group, Itämerihaaste, Kahvila Paawo, Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH), Saaristomeren Suojelurahasto, Turun Seudun Hyötykuljetus ja Ursuk Oy.

– Sukeltajaliiton palkinto on iso kiitos kaikille, jotka ovat vuosien saatossa olleet mukana järjestämässä Aurajoen siivoustempausta. Tapahtuma on hieno esimerkki siitä, mitä eri toimijoiden yhteistyöllä voidaan saada aikaan. Palkinnon myötä tapahtuma saadaan sukeltajien tietoisuuteen valtakunnallisesti. Toivon, että palkinto inspiroi tapahtuman järjestämiseen myös jatkossa, hankkeen puuhamiehenä toimiva Jouko Moisala toteaa.

Moisalan mukaan Aurajoen siivoustempauksen perimmäisenä tarkoituksena ei ole ollut vain joen siivoaminen vaan asukkaiden ja muiden jokivarressa kulkevien herätteleminen.
–Tapahtuma on haluttu järjestää keskeisellä paikalla, jotta se tavoittaisi mahdollisimman monta silmäparia. Joesta nousevan roskan ja romun määrä havahduttaa kaupunkilaiset ainakin hetkeksi – joka kerta, Moisala tietää.

Sukeltajaliiton ympäristöpalkinto on kiertopalkinto. Jukka Nurmisen kuvaaman ”Jurmon kivet” -taulun on lahjoittanut John Nurmisen Säätiö. Palkinto jaetaan Sukeltajaliiton syyskokouksessa Tampereella 20.10.2018. Palkintoa vastaanottamassa ovat järjestäjien edustajana Jouko Moisala sekä sukellusseura Aboa Aquanauts ry:n nuoret sukeltajat Hanna Kontkanen, Liina Kuisma ja Miro Aarnio.

Lisätietoja antavat:

Sari Nuotio, toiminnanjohtaja, Sukeltajaliitto ry sari.nuotio@sukeltaja.fi , puh. 040-5256336

Jouko Moisala, Aurajoen siivoustempaus sukeltaen: jouko.moisala@dnainternet.net, puh. 040 550 1064

Sukeltajaliiton ympäristöpalkinto: Sukeltajaliitto aloitti vuonna 2016 täyttäessään 60 vuotta uuden perinteen jakamalla ensimmäistä kertaa Sukeltajaliiton ympäristöpalkinnon. Ympäristöpalkinnon myötä Sukeltajaliitto haluaa nostaa huomion kohteeksi ympäristönsuojelulliset asiat ja jakaa palkinnon tapahtumalle, kampanjalle, perinteelle tai muulle toiminnalle, jossa nimenomaan myös sukeltajilla on ollut tärkeä rooli. Jakamalla ympäristöpalkinnon Sukeltajaliitto haluaa kiinnittää huomiota ympäristön tilaan, roskaamiseen, muovien käyttöön ja vahvistaa yhteistyön voimaa erilaisissa ympäristöhankkeissa. Sukeltajaliitto haluaa myös tehdä aiempaa näkyvämmäksi sukeltajien ympäristön hyväksi tekemää työtä ja lisätä sen arvostusta. Aiemmat saajat: 2016 Vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelma, VELMU; 2017 Pelastakaa Kaukajärvi ry.


Palaa otsikoihin