Aspö Jaakko Ruola

Uutiset

Ajankohtaista meiltä ja Saaristomeren suojelusta

23.5.2014 12.30

Symbiosis-veistos paljastetaan 3.6.2014

Pääministeri Jyrki Katainen paljastaa Stefan Lindforsin Symbiosis-veistoksen.

 

Saaristomeren suojelu saa taiteilija Stefan Lindforsilta näyttävän lahjoituksen: Aurajoen rantaan Turkuun sijoitettavan Symbiosis-monumentin. Veistoksen avulla halutaan kiinnittää huomio meren huonoon tilaan. Kampanjan tavoite on koota yli 250 000 euroa Saaristomeren suojeluhankkeisiin.Taiteilija Stefan Lindforsin Centrum Balticum -säätiön Saaristomeren Suojelurahastolle lahjoittama Symbiosis-veistos on yhdistelmä saariston tunnusomaisimmista luontokappaleista ja merestä. Symbiosis on lintu-kala-meri -symbioosi: vesilinnusta kasvaa kala ja kalasta lintu - kummatkin ovat meren kanssa yhtä. Nimi Symbiosis merkitsee yhteiseloa ja keskinäistä vuorovaikutusta, josta hyötyvät kaikki osapuolet.

 

Symbiosis on kokonaan terästä. Veistoksen uloimmaksi pinnaksi eli linnun suliksi, kalan suomuiksi ja meren kimallukseksi kiinnitetään haponkestävä teräslaatoitus. Näihin laattoihin merkitään lahjoittajien nimet ja tunnukset. Massiivisen veistoksen mitat ovat 8 x 4,5 x 2,5 metriä (pituus x leveys x korkeus).


- Lähtöajatukseni Symbiosiksessa on herättää ihmiset yhteistyöhön meriluonnon kanssa. Meillä on ihan lähellä ainutlaatuisen kaunis Saaristomeri, maailmanluokan aarre. Sitä meidän pitää suojella eikä itsekkäästi ja omaa voittoa hakien syytää sinne saastaa. Symbiosis on minun lahjoituspanokseni Saaristomeren suojeluun ja kunnianosoitus pitkäaikaiselle kotikaupungilleni Turulle. Nyt haastan muut ikuistamaan nimensä ja lahjoituksensa veistoksen pinnaksi, sanoo Stefan Lindfors motiiveistaan.Symbiosis vihitään Forum Marinumissa ja sijoitetaan Maununtyttärenpuistoon

Symbiosis sijoitetaan aluksi Merikeskus Forum Marinumin piha-alueelle, ravintola Daphnen edustalle. Pääministeri Jyrki Katainen paljastaa Symbiosiksen 3.6.2014. Veistos kuljetetaan purjelaivojen Gangut-regatan päättymisen jälkeen lopulliseen sijoituspaikkaansa joen toiselle puolelle, Aurajoen ja Saaristomeren yhtymäkohtaan, Maununtyttärenpuistoon.


- Turun kaupunki on voimakkaasti mukana Saaristomeren Suojelurahaston toiminnassa. Kun iloksemme saimme kuulla Stefan Lindforsin veistosideasta, lähdimme heti hakemaan Symbiosiksen ideaa ja arvoa korostavaa paikkaa. Nyt meille on kunnia toteuttaa Symbiosiksen paljastaminen Itämeri-päivien osana. On hienoa, että pääministeri Jyrki Katainen paljastaa teoksen tuhannen Itämeren alueen vaikuttajan läsnäollessa, toteaa Centrum Balticum -säätiön asiamies, Turun kaupungin yhteysjohtaja Mikko Lohikoski.


 

Laattoja myydään niin kauan kuin Symbiosiksessa riittää kiinityspintaa

Symbiosikseen mahtuu noin 3 500 nimilaatta. Niitä kiinnitetään Symbiosiksen pinnaksi taiteilijan valitsemiin paikkoihin veistoksen paljastamisesta lähtien. Laattoja on viisi kokoa, hintaluokkaa sekä nimen ja tunnuksen merkintätapaa.


Yksityishenkilöille tarkoitetetut laatat on nimetty Aavaksi 75 € ja Ulapaksi 250 €, yrityksille ja yhteisöille tarjolla ovat Maininki 1 000 €, Tyrsky 2 500 € ja Hyöky 5 000 €. Lattoja on satavana verkkokaupoista www.suojelemerta.fi sekä www.skyddahavet.fi. Turussa laattoja välittävät myös  Citymarketit, Prismat (myös Raisiossa ja Loimaalla), Sokos Wiklund ja Fomum Marinumin museokauppa.


- Saaristomerelle on onnenpotku saada kansainvälisesti kuuluisalta  taiteilijaltamme näin merkittävä teoslahjoitus. Symbiosis-kampanjaa ovat lisäksi olleet mahdollistamassa monet yritykset lähtien Outokummusta, joka lahjoitti veistoksen vaatiman teräksen. Uskon, että Stefan Lindforsin maine ja Symbiosiksen muotokieli herättävät ansaittua huomiota. Eiköhän kampanjointimme vetoomus ja tilaisuus kiinnittää lahjoittajan nimi pysyvästi osaksi Symbiosista tuota sille pian lopullisen pinnan, toteaa Saaristomeren Suojelurahaston kampanjajohtaja Kristian Miettinen.

Lisätietoja:

  • Taiteilija Stefan Lindfors, puh. 0400 604 400
  • Centrum Balticum -säätiön asiamies ja Turun kaupungin yhteysjohtaja Mikko Lohikoski,
    puh. 050 559 0238
  • Saaristomeren Suojelurahaston kampanjajohtaja Kristian Miettinen, puh. 0400 225 855

 


 


Palaa otsikoihin