Aspö Jaakko Ruola

Uutiset

Ajankohtaista meiltä ja Saaristomeren suojelusta

19.4.2017 11.26

Valokuvanäyttely muistuttaa Saaristomeren ainutlaatuisuudesta ja suojelutarpeesta

Saaristomeren panoraama -hanke on saanut rahoitusta myös Saaristomeren Suojelurahastolta.

Kauppakeskus Hansassa 24.4–4.5. esillä oleva Saaristomeren panoraama -valokuvanäyttely kertoo kuvin ja sanoin saariston monipuolisista kohteista. Näyttelyn rinnalla Saaristomerta esittelee samaa nimeä kantava valokuvateos.

Nauvon-Berghamn-panoraama
Kuva Nauvon Berghamnista: Jaakko Ruola
Hansatorin valokuvanäyttelyn isokokoiset panoraamakuvat esittelevät Saaristomeren luonnonmaisemia, perinnemaisemia ja asuttuja kohteita. Luontokuvaaja Jaakko Ruola on kuvannut Saaristomeren maisemia viimeisen kymmenen vuoden ajan.

Sukuni on kotoisin Kustavista, jossa vietetyt lapsuuden ja nuoruuden ajat ovat jääneet lähtemättömästi mieleen. Pitkän tauon jälkeen innostuin saaristosta uudelleen, mutta meren pahoinvointi yllätti: sinileväkukinnat, rakkolevän riutuminen ja vesien sameus. Tästä syntyi halu vaikuttaa – tehdä kirja, koota näyttely ja ryhtyä keräämään ihmisiä toimimaan terveen meren puolesta. Ihmisen toiminta on meren pilannut, mutta meidän toimillamme se voidaan myös pelastaa, Ruola sanoo.

Rinnan näyttelyn kanssa Saaristomerta esittelee uusi valokuvateos, jossa on kuvien lisäksi tietokirjailija, Journalisti -lehden päätoimittaja Markku Lappalaisen saaristoa käsitteleviä tekstejä. Valokuvanäyttelyn avajaisten yhteydessä julkistettava kirja on puheenvuoro Saaristomeren suojelun puolesta ja tekijöidensä matka saariston kiehtovimpiin kohteisiin.

Valokuvanäyttely ja -kirja ovat osa Saaristomeren panoraama -hanketta, jonka tavoitteena on viestiä Saaristomeren suojelun puolesta. Näyttelyssä ja kirjassa kerrotaan esimerkiksi Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitos Seilin kenttäaseman toiminnasta. Seilin monitieteellinen tutkimus keskittyy etenkin Saaristomereen ja Itämeren alueeseen, ja tutkimuksen keskiössä on meriympäristön tilan pitkäaikaisseuranta. Saaristomeren Suojelurahasto on rahoittanut näyttelyn toteutusta.

Saaristomeren panoraama -hankkeen tavoitteena on vaikuttaa tavallisiin kansalaisiin ja poliittisiin päättäjiin, jotta he ryhtyisivät välittömiin toimiin Saaristomeren tilan parantamiseksi. Uskon, että näyttävät panoraamakuvat ja ilmakuvat Saaristomerestä, sen tunnelmista ja valoista eri vuodenaikoina, asiantuntevin tekstein varustettuina, vaikuttavat kansalaisiin ja päättäjiin sekä tukevat viestiämme, Ruola sanoo.

Näyttely avataan suurelle yleisölle Hansatorilla, Turussa, maanantaina 24.4.2017 klo 18:00, ja se on siellä tutustuttavana 4.5. asti. Tämän jälkeen näyttely kiertää eri kohteissa. Touko-kesäkuussa näyttelyyn voi tutustua Saaristomeren tutkimuslaitoksella Seilissä, heinäkuussa kauppakeskus Myllyssä ja Tall Ships Races -tapahtumassa sekä syyskuussa Turun yliopistossa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on näyttelyn ja kirjan suojelija.

Lisätietoja

Hankkeen omilta verkkosivuilta
Jaakko Ruola, p. 0400 317 585

Hanke-esittely Saaristomeren Suojelurahaston sivuilla


Palaa otsikoihin