Saaristomeri

Maailman runsassaarisin saaristo

Saaristomeri on noin 40 000 saarellaan maailman suurin ja monen mielestä kaunein saaristo. Se on jääkauden muovaama matala allas; karujen kallioluotojen, metsäisten saarten, vaihtelevan luonnon ja suurten selkävesien valtakunta.
 
Saaristomerellä oli kirkkaat vedet vielä jokunen vuosikymmen sitten. Kuulut ehkä niihin, jotka sen ovat nähneet. Olet kenties saanut uida saariston läpinäkyvissä vesissä, poimia rakkolevää ja tiirailla syvällä uivia kaloja. Kun lähestyit veneellä rantaa, näit pohjan kasvavan syvyydestä näkyviin itseäsi kohti.

Kirkkaista vesistä ei ole kauan, mutta nyt Saaristomeren vedet ovat sameita ja lämpimänä kesäpäivänä sinilevä nousee pintaan kukkimaan. Pinta näyttää pahalta, mutta tilanne syvällä on vielä huonompi. Monin paikoin pohjaa peittää rihmalevä, hapen määrä on romahtanut ja kaloja kadonnut. Meri voi huonosti.

Miten tähän on jouduttu?

Saaristomerellä asuu vakituisesti noin 33 000 ja lähialueilla noin 500 000 henkilöä. Näiden lisäksi Saaristomerestä nauttii yli 40 000 kesäasunnoillaan lomailevaa henkilöä.

Saaristomeri antaa meille paljon. Se on merkittävä virkistystäytymispaikka, matkailukohde, koti – ja monelle se tarjoaa myös elinkeinon. Samalla kaikki meidän toimintamme ja valintamme vaikuttavat meren hyvinvointiin. Maatalous, jätevedet, veneily, kalankasvatus ja roskaaminen kuormittavat merta. Veteen joutuu ihmisen toiminnan seurauksena liikaa fosforia ja typpeä, jotka ovat ravinnetta leville ja tekevät merestä kuin ylensyöneen.

Laitetaan liikkeelle muutosaalto!

Vaikka Saaristomeren tilassa on paikoittain nähty myönteisiäkin merkkejä, on tilanne kokonaisuudessaan hälyttävä. Ainoa parannuskeino on ravinnekuorman jatkuva vähentäminen.

Me teemme töitä rahoittaaksemme käytännön hankkeita, joilla torjutaan tehokkaasti Saaristomeren sairastamisen syytä: ravinteiden valumista mereen. Haluamme lisätä tietoisuutta vesien tilasta ja haastaa jokaisen mukaan muutosaaltoon, jolla Saaristomeri säilytetään elinvoimaisena.

Katso, miten voit olla mukana muutosaallossa!