Jaakko Tikka

Forum Marumin -säätiön, Aurajoen nuorkauppakamarin, Saaristomeren Suojelurahaston ja Turun kaupungin yhteishanke, jonka tuloksena Merikeskus Forum Marinumiin avattiin Saaristomeriaukio, on ollut Saaristomeren Suojelurahaston toistaiseksi merkittävin varainkeruuhanke. Toukokuun 19. päivänä vuonna 2011 avatun Saaristomeriaukion noin 4 500 nimikkolaattaa myytiin vauhdikkaasti loppuun ja hanke tuotti Saaristomeren suojelutyöhän yli 110 000 euroa! Silloisen toimitusjohtaja Jaakko Tikan tuki ja vaikutus hankkeessa oli ensiarvoinen hankkeen menestyksekkäässä läpiviennissä. Saaristomeriaukion vuosipäivänä aukiolla järjestetään joka vuosi ilmainen Saaristomeri-aiheinen yleisötilaisuus. 

Jaakko Tikka

- Minulla on ollut mahdollisuus sekä työtehtävissä, että vapaa-aikana nauttia Saaristomerestä lähes  viidenkymmenen vuoden ajan. Sen mieltä rauhoittavista maisemista ja ainutlaatuisesta luonnosta. Luonnon ehdoilla vietetyistä hetkistä ja luonnon antimista.

Vuosien saatossa olen joutunut kuitenkin havaitsemaan muutoksen. Vesien kirkkaus on ravinteiden lisääntyessä huonontunut, kala- ja lintulajit ovat muuttuneet, ja tietyt tärkeät lajit ratkaisevasti vähentyneet. Luonto on vaarassa. Tulevien sukupolvien saaristo saattaa muistuttaa vain etäisesti sitä saaristoa, jonka minä olen oppinut tuntemaan.

Uskon, että voimme yhdessä tehdä asialle jotain. Voimme pysäyttää rehevöitymisen ja palauttaa Saaristomeren tilan ennalleen. Jokainen Saaristomeren alueella toimiva voi omilla teoillaan auttaa asiaa. Voimme henkilökohtaisilla valinnoilla tehdä ravinnekuormitusta vähentäviä toimenpiteitä. Voimme osallistua Saaristomeri-keräykseen, jonka avulla tuetaan konkreettisia täsmähankkeita. Voimme myös vaikuttaa muiden kansalaisten ja päättäjien asenteisiin tekemään suojelua tukevia ratkaisuja.

Jokaisella meistä tärkeä rooli Saaristomeren suojelussa. Siksi otan kunnialla vastaan kutsun Saaristomeren Suojelija -ryhmän jäseneksi.20.5.2013

Jaakko Tikka, kommodori evp, toimitusjohtaja, Forum Marinum -säätiö