Aspö Jaakko Ruola

Uutisia

26.1.2023 14.30

Vihreä jalanjälki Green Know-How:lta Saaristonmeren Suojelurahastolle

Varsinais-Suomen ympäristöosaamisen yhdistys Green Know-How Turku lopetti toimintansa ja lahjoitti jäljelle jääneitä varojaan Suojelurahastolle.

Green Know-How Turku perustettiin keväällä 1997, vuotta aiemmin tehdyn ympäristöosaamisen kartoituksen yhtenä johdannaisena. Ympäristöosaamisen asiantuntijayhdistyksen keskeisenä tavoitteena oli lisätä ympäristöalan osaajien yhteistyötä ja toimintamahdollisuuksia niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. 25-vuotisen taipaleen aikana yhdistys ehtikin toteuttaa monenlaisia hankkeita ja tilaisuuksia ympäristöliiketoiminnan kehittämisen ja kiertotalouden hyväksi. Toiminnan kulmakiviin kuuluivat muun muassa Aamukahvi-verkostoitumistilaisuudet, joissa eri yritykset, asiantuntijat ja yhteistyötahot pitivät esityksiä vaihtuvista aiheista. Innovatiiviset keskustelut tilaisuuksissa johtivat monien ympäristötoimijoiden näkemyksien rikastumiseen. Keskustelut antoivat heille myös kaivattua vertaistukea ympäristötietoisuuden levittämisessä.

Tunnelmia KiertotalousAkatemiasta vuodelta 2018. Kuva: Varsinais-Suomen ympäristöosaamisen yhdistys FB.


Yhteistyössä ympäristöosaamisen kasvattamisessa on ollut yritysten ja kuntapuolen lisäksi Turun yliopisto, Åbo Akademi, Turun kauppakorkeakoulu ja Turun ammattikorkeakoulu. Ensimmäisinä mainitut olivat mukana jo yhdistyksen käynnistystä valmistelevassa hankkeessa, kun taas Turun ammattikorkeakoulu liittyi mukaan toimintaan vähän myöhemmin. Turun AMK tulee kuitenkin edelleen, yhdistyksen päättymisen jälkeenkin, jatkamaan yhtä Green Know-How:n mielekkäistä projekteista, sillä ”Tuuletus”-toimintamuoto on liitetty mukaan sen säännölliseen toimintaan. Tuuletus on opiskelijoille kohdistettua workshop-tyyppistä toimintaa, jossa yritysten toimeksiantojen perusteella opiskelijat pureutuivat eri ympäristökysymysten ratkaisemiseen ja uusien lähestymistapojen löytämiseen. Tuore vihreä maali opiskelijoiden kengänpohjissa voi auttaa yrityksiä löytämään uusia polkuja ja askelreittejä kestävän kehityksen tiellä.

Opiskelijoiden ideoita Autottomaan päivään liittyen vuodelta 2013. Kuva Varsinais-Suomen ympäristöosaamisen yhdistys FB.
Opiskelijat tarjosivat yhdistykselle nuorempaa näkemystä asioihin, mutta yleisellä tasolla yhdistyksen haasteena oli aktiivisesti toimintaan osallistuvien henkilöiden tavoittaminen. Tätä viimeisinä vuosina ilmennyttä ongelmaa pahensivat korona-ajan tuomat vaikutukset tapaamisten siirtyessä online-muotoon. Yhdistyksen alkuaikoina tarve ja kysyntä yhdistyksen toiminnalle oli suurempaa ja silloin toiminnan pyörittäminen oli mielekkäämpää.

Yli kahden vuosikymmenen aikana tietoisuus ja osaaminen ympäristöasioista on muuttunut hurjaa vauhtia, ja edistystoimijoita aiheen ympärille on tullut monia. Kun ihmiset nykyään etsivät itse oma-aloitteisesti tietoa ympäristöasioista ja turkulaiset yritykset pärjäävät kansainvälisestikin hyvin vihreän siirtymän alalla, voidaan sanoa, että yhdistyksen tärkeitä päämääriä on saavutettu. Yhdistyksen arvot ovat päätyneet yhä useampien matkakumppaniksi päivittäisissä toiminnoissa.

Green Know-How Turku teki lahjoituksensa Symbiosis-muodossa ja se saa oman laattansa Symbiosis-patsaaseen. Vaikka yhdistyksen taival päättyikin, jättämällä lahjoituksen Saaristomeren hyväksi jää yhdistykseltä vihreä jalanjälki, jonka jatkoksi tulee vielä monta vihreää askeljälkeä lisää uusien ympäristöhankkeiden muodossa.

Saaristomeren Suojelurahasto kiittää lämpimästi lahjoituksesta!

Kuvassa Greeniläisiä aktiiveja vasemmalta oikealle: Mikko Jokinen, Jaakko Paatero, Jerome Tornikoski, Timo Vuorisalo, Miika Meretoja, Juha Kääriä, Pasi Mikkola, Stella Aaltonen, Martin Brandt, Aleksis Klap, Nina Aarras ja Antti Siipola. Kuva: Lassi Lähteenmäki.


Palaa otsikoihin