Vesialue ahdingossa
Lautveden
vesialue on lähes suljettu ja matala merenlahti. Vesialue on viime vuosien
aikana rehevöitynyt ja liettynyt nopeasti, jonka johdosta se on paikoin
kasvamassa umpeen. Kasvillisuuden voimakas lisääntyminen kiihdyttää osaltaan
tätä epäsuotuisaa kehitystä. Ruokoja ja uposlehtistä kasvillisuutta poistamalla
saadaan poistettua myös niihin sitoutuneita ravinteita, jolloin rehevöityminen
hidastuu. Samalla virtaukset paranevat, mikä ehkäisee liettymistä. Myös
veneillä liikkuminen helpottuu.
Tuumasta toimeen
Haavaisten Vesiensuojeluyhdistys ry valmisteli hankkeet alueella tehtyjen selvitysten perusteella. Kun rahoitus Saaristomeren Suojelurahastolta myönnettiin ja toimenpiteisiin saatiin ELY-keskuksen suostumus, alettiin tuumasta toimeen. Ruoko leikattiin koneellisesti, ja leikattu ruoko siirrettiin alueesta riippuen joko rantojen läjitysalueille rannoille tai proomuun. Niitot tehtiin vuosien 2012 ja 2014 elokuussa. Vuonna 2012 ruokoa kertyi 2 kuormallista kuljetettavaksi maaparannusaineeksi pelloille.

Tekijät ja tulevaisuuden näkymät
Haavaisten Vesiensuojeluyhdistys ry, joka on tehnyt niittoja vuodesta 2008 lähtien, toteutti hankkeen. Yhdistykseen kuuluu Lokalahden vakituisia ja vapaa-ajan asukkaita, joille vesialueen kunnossapito on tärkeää virkistyssyistä. Yhdistyksen hallituksen jäsenet valvoivat töitä ja seurasivat niiden edistymistä, mutta tärkeitä olivat myös vapaaehtoiset, jotka auttoivat ruokojen keräystalkoissa. Paikalliset yrittäjät osallistuivat ruo'on leikkaamiseen ja kuljetukseen koneilla.
Yhdistys jatkaa niittoja vuosittain, jotta alueen rehevöityminen pysyisi vastedes aisoissa. Myös jäsenten panos omien rantojensa niitossa ja poistetun kasvillisuuden siirtämisessä kompostiin on tärkeää vesialueen tilalle paikallisesti.


Miten ryhtyä toimeen?
Hankkeen toteuttajat painottavat asukkaiden aktiivisuuden tärkeyttä toimenpiteiden suunnittelussa ja toteuttamisessa. Yksityishenkilöiden on lähes mahdotonta toteuttaa hankkeita ja erityisesti saada niille rahoitusta. Haavaisten Vesiensuojeluyhdistys kannustaa muidenkin alueiden asukkaita perustamaan suojeluyhdistyksiä, mikäli huoli ympäristön tilasta on yhteinen. Rahoitusta on usein haettava sitkeästi, jotta toteuttaminen onnistuu. Hankkeen toteuttaja tiivistää asian varsin hyvin: ”Pitkäjänteisyyttä ja intoa vaaditaan, mutta mitäpä emme tekisi oman virkistysalueemme säilyttämiseksi”.
Tustustu myös hanke-esittelyihin:
Tekstin toimitti: Jenni Lehtinen, harjoittelija